Medische Encyclopedie – Apotheek Volkel – Volkel

Apotheek Volkel

Welkom bij Apotheek Volkel. Onze apotheek vindt het belangrijk dat de patiënt goed begeleid wordt. Met vragen kunt u op verschillende manieren bij ons terecht: via de website, telefonisch en via persoonlijk contact in de apotheek. U bent van harte welkom!

V

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

Oogirritatie

Wat is oogirritatie?

Het oog is een gevoelig orgaan waardoor gemakkelijk irritaties kunnen optreden.

Irritaties kunnen ontstaan door prikkelende stoffen die in het oog terecht komen. Dat kan bijvoorbeeld stof zijn, zandkorreltjes, rook of dampen van reinigingsmiddelen. Ook tocht of koude lucht en fel (zon)licht kunnen het oog al irriteren. Tenslotte kunnen ook contactlenzen de ogen irriteren.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Voorkómen is de belangrijkste aanpak, hoewel dat niet altijd mogelijk is. Rook zelf niet en vermijd ruimtes waar veel gerookt wordt. Een zonnebril kan helpen tegen licht en stof en een veiligheidsbril is belangrijk tijdens het klussen bij boren, zagen en hakken.

Ga zorgvuldig om met contactlenzen: was uw handen bij het inbrengen en verwijderen. Draag geen lenzen als uw ogen geïrriteerd zijn.

Als uw oog geïrriteerd is, kan spoelen met kraanwater helpen. Als u denkt dat er iets in het oog zit, laat iemand kijken of ga bij de huisarts langs.

Kijk voor meer informatie naar Beschadiging van het hoornvlies, Etsing door een chemische stof, Vuiltje of splinter in het oog en Hoornvliesbeschadiging door fel licht.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Sympathicomimetica voor het oog
Bij oogirritatie worden middelen die de bloedvaatjes in het oogslijmvlies vernauwen gebruikt. Ze zorgen voor een afname van de zwelling, waardoor de irritatie verdwijnt. Voorbeelden zijn fenylefrine en oxymetazoline.

Zinksulfaat voor in het oog
Zinksulfaat zorgt voor het samentrekken van het slijmvlies rond het oog. De zwelling die aanwezig is bij oogirritatie, zal verminderen. Verder heeft zinksulfaat een lichte desinfecterende werking.