Medische Encyclopedie – Apotheek Volkel – Volkel

Apotheek Volkel

Welkom bij Apotheek Volkel. Onze apotheek vindt het belangrijk dat de patiënt goed begeleid wordt. Met vragen kunt u op verschillende manieren bij ons terecht: via de website, telefonisch en via persoonlijk contact in de apotheek. U bent van harte welkom!

V

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

Oogonderzoek

Wat is oogonderzoek?

Bij een oogonderzoek worden de verschillende delen van uw ogen goed bekeken en wordt een aantal metingen gedaan. Soms is het nodig de ogen te druppelen, bijvoorbeeld om de binnenkant van het oog te bekijken of om het hoornvlies te behandelen.

In de oogdruppels zit een stof die de spier rondom de ooglens en de spieren om scherp te zien ontspant. Uw pupil wordt groot en u ziet met dit oog niet meer scherp.

Als de pupil is verwijd, kan een arts met een oogspiegel de binnenkant van uw oog onderzoeken. Het netvlies, de bloedvaten in het netvlies, het uiteinde van de oogzenuw en het glasvocht kunnen worden bekeken.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Pupilverwijders
Bij oogonderzoek gebruikt uw oogarts vaak oogdruppels die de iris in uw oog ontspannen. Hierdoor verwijden uw pupillen. Dit is nodig om sommige metingen uit te kunnen voeren en om het oog makkelijker te onderzoeken of te opereren. Voorbeelden zijn atropine, cyclopentolaat, fenylefrine en tropicamide.

Pilocarpine in het oog
Bij oogonderzoek gebruikt uw oogarts vaak oogdruppels om de pupil te verwijden. Na het onderzoek blijft de pupil soms nog lang groot, waardoor u langere tijd wazig ziet. Soms druppelt de oogarts na het onderzoek pilocarpine in het oog. Dit vernauwt de pupil weer, waardoor u minder lang last heeft van wazig zien.

Lidocaïne in het oog
Bij oogonderzoek kan het nodig zijn om het oog te verdoven. Lidocaïne verdooft het oog en het gebied daaromheen. Hierdoor heeft u minder last van pijn en ongemak.

Triamcinolonacetonide injectie in het oog
Een triamcinolonacetonide injectie in het oog zorgt ervoor dat de structuren in uw oog beter te zien zijn tijdens een oogoperatie. Dit medicijn wordt alleen bij oogonderzoek tijdens een oogoperatie gebruikt.