Medische Encyclopedie – Apotheek Volkel – Volkel

Apotheek Volkel

Welkom bij Apotheek Volkel. Onze apotheek vindt het belangrijk dat de patiënt goed begeleid wordt. Met vragen kunt u op verschillende manieren bij ons terecht: via de website, telefonisch en via persoonlijk contact in de apotheek. U bent van harte welkom!

V

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

Wondroos

Wat is wondroos?

Wondroos is een ontsteking van de diepe lagen van de huid. De huid is warm, roder dan normaal en pijnlijk. 

Wondroos zit vaak in een been. Soms in een arm of in het gezicht.

Wondroos komt door bacteriën. Dit kunnen streptokokken zijn of stafylokokken.

De bacteriën komen de huid binnen via een wondje. Dit kunnen allerlei wondjes zijn, zoals een puistje, een schaafwond, eczeem of schimmel tussen de tenen. 
Het kan zijn dat u wondroos heeft en helemaal niet gemerkt heeft dat u een wondje had.

Op uw huid zitten bacteriën. Die geven meestal geen ontstekingen. Uw huid zorgt ervoor dat de bacteriën niet uw lichaam in komen. Maar als uw huid beschadigd is, kan dat wel gebeuren.

Meestal kan uw afweer de bacteriën opruimen. Als dat niet goed gaat, kunt u wondroos krijgen.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • U mag gewoon douchen als u wondroos heeft.
 • U kunt beter niet in bad gaan of zwemmen.
 • Gebruik geen nat verband. Er is geen onderzoek gedaan om te weten of dit helpt. Wel kan de ontsteking er erger van worden.
Zo zorgt u ervoor dat de bacterie niet op andere plekken komt (bij uzelf of andere mensen):
 • Laat de plek met wondroos met rust. Dus niet krabben of wrijven.
 • Als er een wondje is, probeer dan om het niet aan te raken.
 • Was regelmatig uw handen met een beetje zeep. Droog ze goed af.
 • Knip uw nagels kort.
 • Gebruik uw eigen handdoek. Neem elke dag een schone handdoek.
 • Was uw lichaam elke dag met zeep.

Als u vaker wondroos heeft, dan zijn deze adviezen extra belangrijk.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost als u denkt dat u wondroos heeft.

Slikt u medicijnen tegen wondroos? Bel dan uw huisarts of de huisartsenpost als u 1 of meer van deze klachten heeft:

 • De rode plek wordt groter.
 • De pijn en klachten worden erger.
 • U gaat zich steeds zieker voelen.
 • U had nog geen koorts, maar krijgt nu wel koorts.
 • Het gaat nog niet beter na 2 dagen medicijnen slikken.
 • Het lukt u niet om de medicijnen te slikken. U bent te misselijk of u geeft over.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Penicilline-antibiotica
Penicilline-antibiotica doden vele soorten bacteriën en hebben een goede opname in het lichaam. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei waardoor de bacterie afsterft.

Een aantal penicilline-antibiotica heeft een specifieke werking tegen bepaalde soorten ziekteverwekkers. Vanwege deze specifieke werking en de goede opname, worden deze middelen ingezet bij infecties van de huid. Voorbeelden zijn fenoxymethylpenicilline, feneticilline, flucloxacilline en amoxicilline met clavulaanzuur.

Macrolide-antibiotica
Macrolide-antibiotica, zoals erytromycine en azitromycine, remmen de groei van veel soorten bacteriën. Ze worden vooral gebruikt als penicilline-antibiotica niet gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld vanwege allergie.

Linezolid
Linezolid remt de groei van vele soorten bacteriën. Het antibioticum wordt vooral gebruikt bij ernstige infecties, als penicillines niet gebruikt kunnen worden vanwege allergie. Verder bij ernstige infecties met de Meticilline-Resistente Staphylokokkus Aureus-bacterie (MRSA-bacterie).

Clindamycine
Clindamycine bestrijdt bacteriën die de wondroos kunnen veroorzaken.